Podając posiłek powinieneś zawsze zadbać by sztućce były ułożone w sposób zgodny z ogólnie obowiązującymi zasadami.
Pierwsze o czym musisz pomyśleć zanim jeszcze zaczniesz przygotowania do posiłku, to liczba osób jaka zasiądzie przy stole. Każdy musi mieć sztućce z jednego kompletu, a najlepiej, żeby wszystkie sztućce na stole były z tego samego zestawu. Gdy przy stole zasiadają dzieci to możesz zrobić dla nich wyjątek
Sztućce, które podajesz powinny być przede wszystkim czyste.
Sztućce myte często w zmywarkach dostają dziwnych przebarwień , dlatego też radzę by komplet „reprezentacyjny” myć ręcznie.
Zasada układania sztućców przy nakryciach jest taka, że zawsze należy je ułożyć w kolejności używania, rozpoczynając od zewnętrznej strony w kierunku talerza. Czyli sztućce, które będą używane jako pierwsze, powinny się znaleźć najdalej od talerza.
- Najbliżej talerza po prawej stronie kładziemy nóż, po lewej stronie zaś widelec.
- Jeżeli w menu jest ryba to po prawej stronie powinien leżeć nóż do ryby (w kształcie
wydłużonej łopatki), po lewej stronie musi się znaleźć odpowiedni widelec.
Współczesny savoir-vivre nie dopuszcza podawania do ryby dwóch widelców.
- Następnie po prawej stronie (za nożem) kładziemy łyżkę do zupy, a najbardziej na zewnątrz
sztućce do zimnych przystawek.
- Widelec do wszystkich potraw kładziemy zawsze po lewej stronie talerza zębami do góry,
noże zaś po prawej stronie skierowane ostrzem w stronę talerza.
- Łyżeczki do kawy, widelczyki do deserów i noże do owoców nie mogą znajdować się na stole podczas
głównego posiłku, mogą się pojawić dopiero z kawą i deserem.
głównego posiłku, mogą się pojawić dopiero z kawą i deserem.
Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Kolejnym daniem jest zupa, zatem sztućce do zupy (w tym przypadku jeden - łyżka) powinien leżeć w następnej kolejności - z prawej strony ponieważ większość ludzi jest praworęczna itd.
Ponadto sztućce powinny być umieszczone w równych odległościach, jeśli masz na tyle dużo miejsca, by zrobić to jak w restauracji, postaraj się by odstęp pomiędzy nimi wynosił około centymetra.
Pamiętaj, że posiłek podany elegancko lepiej smakuje.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrawidłowe rozłożenie sztućców na stole z pewnością jest bardzo ważne i musimy to robić umiejętnie. Moim zdaniem bardzo istotne są również same sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/komplety-sztuccow/ ponieważ gdy mamy je dobrej jakości to na pewno będą się ładnie prezentowały.
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuńNa szczęście przy podstawowym zestawie, prawidłowe rozłożenie nie jest takie trudne i błyskawicznie można to ogarnąć. Lepiej zadbać o stan naszych sztućców, powinny być nieskazitelnie czyste, wysokiej jakości jak te https://www.oleole.pl/sztucce,_wmf.bhtml . Aż miło takimi się je od razu. Kolekcje dla dzieci też do polecenia, maluchy będą zachwycone.
OdpowiedzUsuń